Sä päätät -lyhytelokuvakokonaisuus tarjoaa seksuaalikasvatusta nuorilta nuorille

Malmin nuorisotyöyksikön alueen nuoret nostivat syksyllä 2017 esiin tarpeen videosta, jossa käsitellään seksiä, seksuaalisuutta ja ehkäisyä nuorten näkökulmasta. Nuoret kokivat, että aihe pyörii jokaisen mielessä, mutta nuorten kokemusmaailma ei välity tarjolla olevista videoista. Ehdotus nuorten tekemästä seksuaalikasvatusvideosta sai lopulta alueen Ruuti Budjetti -äänestyksissä suuren kannatuksen ja myöhemmin 10 000 € toteutusrahaa.

Keväällä 2018 aloitimme videon tekemisen nuorten kanssa. Mukana olleet nuoret vaikuttivat siihen, mikä aiheessa oikeastaan puhututtaa, ihmetyttää, ahdistaa tai ilahduttaa. Kysyimme nuorilta mitä videossa olisi tärkeä kertoa ja miksi. Haastoimme myös Osalliseksi -tapahtuman kävijänuoria samoilla kysymyksillä ja lopulta 35 nuorta oli päässyt antamaan näkökulman videolle. Saimme nuorilta valtavan hyviä, ajankohtaisia ja tarkkanäköisiä näkökulmia, joiden avulla olisimme voineet kertoa sata tarinaa. Halusimme kuitenkin keskittyä siihen, mikä on nuorten mielestä juuri nyt ajankohtaisinta. Nuoret toivat esiin seuraavia ajatuksia, jotka videossa olisi tärkeä huomioida:

 

“Jokaisella on oikeus oman seksuaalisuuden toteuttamiseen ja siihen jos ei halua toteuttaa sitä”

“Jokaisella on oikeus valita ketä rakastaa”

“Kerrotaan miten toista saa koskettaa. Ja tietty miten ei saa

“Miten sanoa ei”

“Sillon tietää et on valmis, ku odottaa enemmän ku pelkää”

 

Syksyllä veimme kaikki näkökulmat Malmin peruskoulun 9 B luokalle analysoitavaksi näkökulma -workshopissa, jossa nuoret nostivat esiin kolme nuorten elämään vaikuttavaa aihetta: oma seksuaalisuus, seurustelu ja omat rajat. Jatkoimme aiheiden työstämistä syksyllä nuorten tapaamisissa ja lopulta päätimme, että video kertoo siitä miten paineet ohjaavat ajattelua omasta itsestään ja muista. Syksyllä huikean hieno nuorten ryhmä jatkoi aiheemme tarinallistamista käsikirjoitusmentoreiden kanssa. Marraskuussa yhteiskunnallisia asioita tarinallistava Kreatos Films toteutti lyhytelokuvat yhteistyössä nuorten kanssa.

Kaksiosainen Sä päätät -lyhytelokuva tarjoaa katsojalleen mahdollisuuden tutustua yläasteikäisiin Lauraan, Havuun ja Aleksiin. Yläasteikäisten nuorten tuovat esiin omia pohdintojaan seurustelusta ja ensimmäisestä kerrasta sekä siitä, miltä tuntuu kun ei kuulu joukkoon ja joutuu kuuntelemaan muiden antamia määritelmiä omalle seksuaali-identiteetilleen.

Sä päätät -lyhytelokuvat tarjoavat nuorilta nuorille kaksi tärkeää ajatusta:

 1. Homo ei ole adjektiivi: https://www.youtube.com/watch?v=d2AB1wERaJY&t=34s
 2. Sä päätät: https://www.youtube.com/watch?v=ZxTz6mPt81s

Kiitos yhteistyökumppaneillemme:
Kreatos Films, Keskitetty ehkäisyneuvonta, Osalliseksi -tapahtuma, Malmin peruskoulu, Nuorten Väestöliitto.

Kiitos vielä valtavan paljon jokaiselle nuorelle, joka tunnistaa oman ajatuksensa lyhytelokuvasta 

Comments

comments

2 kommenttia kirjoitukseen ”Sä päätät -lyhytelokuvakokonaisuus tarjoaa seksuaalikasvatusta nuorilta nuorille

 1. Soile Koskinen sanoo:

  Hei,
  Homo ei ole adjektiivi -lyhärin youtubelinkki on sama kuin ensimmäisen lyhärin.
  yt

  • petterihuuskonen sanoo:

   Hei Soile, hyvä huomio. Korjataan! Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.